pátek 6. května 2011

Whistler - úvodem

Whistler je město a součást lyžařského střediska Whistler-Blackcomb v kanadské provincii Britská Kolumbie. V roce 2006 zde žílo 9 248 obyvatel. Do města a lyžařského střediska zavítá ročně 2 miliony návštěvníků. Whistler leží u dálnice Highway 99, přibližně 44 kilometrů na sever od města Squamish.

Město Whistler vyhrálo několik designérských ocenění za svoji architekturu a mnohokrát bylo označené lyžařskými časopisy za jednu z nejlepších lyžařských oblastí v Severní Americe za posledních 15 let.

Údolí Whistler Valley bylo tradiční obchodní cestou indiánů z kmene Squamish už dávno před příchodem Evropanů. První průzkum, jenž uskutečnila britská Royal Navy, se datuje do období 60. let 19. století. Pojmenovali tuto oblast jako London Mountain, kvůli hvízdání místního druhu svišťe se však začala neoficiálně nazývat Whistler.

V roce 1962 prozkoumali oblast nynějšího Whistleru obchodníci z Vancouveru. Měli zájem o vybudování lyžařského střediska a sportovišť pro zimní olympiádu v roce 1968. Za tímto účelem olympiády pak vznikla společnost Garibaldi Lift Company. V roce 1966 se lyžařské středisko na Whistler Mountain otevřelo pro veřejnost.

Město spolupracovalo na přípravě sportovišť pro budoucí zimní olympijské a paralympijské hry v roce 2010. Ve Whistleru probíhaly soutěže v alpském rychlostním a klasickém lyžovaní. Olympijská a paralympijská vesnice byla postavena v údolí Cheakamus Valley a během olympiády hostila přes 2400 sportovců, trenérů a zaměstnanců olympijského výboru. 

Tolik o Whistleru říká Wikipedie. První co jsem viděl já bylo informační centrum ke kterému se musíte probrodit sněhem. Info centrum je místo kam chcete jít, když chcete objednat lístky na autobus do Vancouveru, koupit lístky na místní dopravu, dostat mapy Whistleru a sjezdovek a jít na záchod. Já jsem se v tu chvíli spokojil s mapou a toaletou.

Whistler Blackcomb je společnost, která provozuje vleky a upravuje sjezdovky na dvou horách, co obklopují Whistler. Hory se překvapivě jmenují Whistler mountain a Blackcomb mountain. Společnost Intrawest je vlastníkem společnosti Whistler Blackcomb a je to další z řady gigantických společností, které působí celosvětově a v mnoha odvětvích. 
Intrawest vlastní Whistler a Blackcomb mountains. Slovem "vlastní", myslím, že opravdu vlastní a kdyby chtěli, tak obě hory můžou oplotit a zapíchnout nápis "soukromý pozemek." Pro mě je to těžko pochopitelná věc, ale tak jiný kraj jiný mrav. Ještě méně představitelný je fakt, že část Whistler mountain je teď naprodej, protože je pro Intrawest nevýdělečný... Představuju si inzerát v novinách, kde vedle fotky rodinného domku je fotka hory s více než desetimístnou sumičkou a nápisem "For sale."

Nicméně Intrawest je taky společnost, která prostřednictvím Whistler Blackcomb zajišťuje ubytování pro zaměstnance. Ubytoven je kolem Whistleru několik. Já a moje spolucestovatelka Adéla Muchová jsme byli odesláni do "jámy lvové" na ubytovnu na Glacier lane...








Žádné komentáře:

Okomentovat